Wyszukaj

Reklama

Obsługiwane przez usługę Blogger.
wtorek, 10 maja 2011

Menu weselne – standardowe, czy nie?


Autorem artykułu jest Tomasz Galicki

Na polskim rynku jak grzyby po deszczu pojawiają się firmy cateringowe, czyli takie, które oferują kompleksową obsługę różnego rodzaju imprez, czy przyjęć, w tym wesel.

Na pierwszy rzut oka organizacja wesela to sprawa łatwa – wystarczy przecież odpowiednio wcześnie zamówić salę, wybrać suknię ślubną, zainteresować się fotografem i kamerzystą. Jednak kiedy przychodzi co do czego, okazuje się, że wcale tak łatwo nie jest.

Jednym z większych problemów, które pojawiają się podczas przygotowań jest odpowiednie menu weselne. Im więcej gości, tym gorzej, każdy przecież ma odmienne upodobania. Już dawno minęły czasy, kiedy w menu weselnym można było znaleźć jedynie tradycyjnego schabowego i rosół. Obecnie stawia się na kuchnię międzynarodową, czasem wręcz ekskluzywną, czy orientalną. Na stołach króluje więc wędzony łosoś, sajgonki, czy popularne ostatnio sushi. Nie brakuje też potraw kuchni meksykańskiej. Można by rzec, że dla organizatora wesela wszystko „do wyboru, do koloru”. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że wszelkie „udziwnienia” mogą się gościom nie spodobać. Niech więc na stole będzie schabowy i rosół, ale niech gość ma wybór – może akurat będzie miał ochotę na tego łososia, pieczeń królewską, czy dziczyznę. Pamiętajmy również o wegetarianach, wbrew pozorom nie jedzą oni jedynie warzyw, więc również dla nich można stworzyć odpowiednie menu, na pewno poczują się docenieni.

Obok weselnym potraw ogromne znaczenie odgrywa alkohol. Tradycyjna wódka weselna już nie wystarczy. Gusta gości są dość wysublimowane, z pewnością znajdą się tacy, którzy będą zwolennikami mocnych trunków i nie tylko wódki, ale też na przykład whisky, czy brandy. Pamiętajmy jednak, aby na stołach nie zabrakło również alkoholi słabszych – wino białe, czerwone i różowe będą doskonałym rozwiązaniem. Kwestią dość sporną jest podawanie piwa na weselu, dla niektórych firm cateringowych jest to wręcz niedopuszczalne. Jednak jeśli zdecydujemy się na podawanie piwa beczkowego, które gość będzie mógł sobie samodzielnie nalać, to chcąc, nie chcąc dostarczymy mu kolejnych „atrakcji”.

Kwestia, jak podawać alkohol też jest bardzo ważna. Wciąż dominującą „formą” jest po prostu samoobsługa – alkohol na stole, a goście sami się obsługują. Jednak popularne stało się też wynajmowanie barmanów, wraz z mobilnymi barami. Pokaz barmański może być ciekawym wydarzeniem, zwłaszcza, kiedy towarzystwo zaczyna się trochę nudzić. Koszt wynajęcia baru wraz z obsługą wynosi zwykle od tysiąca do dwóch tysięcy złotych. Ale chyba jednak warto...

---
T.G.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

0 komentarze:

Translate

Popularne posty

Obserwatorzy